Održan sedmi termin cjeloživotnoga učenja Kršćanska geštalt-pedagogija

U organizaciji Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Splitu u suradnji s Teološkim fakultetom Sveučilišta u Ljubljani održan je od 15. do 17. lipnja sedmi od deset predviđenih termina prvog ciklusa programa cjeloživotnog učenja Kršćanska geštalt-pedagogija.

Ovaj susret bio je usmjeren na sljedeće ishode: Razumjeti pojmove tjelesnost, osjećajnost i spolnost; razumjeti i vrednovati pozitivno tijelo i tjelesnost; preko tjelesnosti prepoznati mogućnosti za uspostavljanje vlastite osobnosti; prepoznati tijelo u socijalnoj ulozi, a ne isključivo na individualnoj razini.

Program se održao u prostorijama Franjevačkoga samostana o. fra Ante Antića na Trsteniku, gdje je dio sudionika bio i smješten.

Održan peti termin cjeloživotnoga učenja Kršćanska geštalt-pedagogija

U organizaciji Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Splitu u suradnji s Teološkim

akultetom Sveučilišta u Ljubljani održan je od 2. do 4. ožujka peti od deset predviđenih termina prvog ciklusa programa cjeloživotnog učenja Kršćanska geštalt-pedagogija.

Tema ovoga susreta dobro se uklopila u liturgijsko vrijeme korizmene priprave za Uskrs. Stvarnost patnje, muke i smrti teoretski promatrana je s usporednoga gledišta grčke mitologije i filozofije s jedne i kršćanske vjere i teologije s druge strane.

Sudionici su među ostalim čitali odlomke o Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću i dramskom izvedbom uživljavali se u pojedine uloge. U susljednoj analizi takvoga čitanja biblijskoga teksta došlo se do zaključka da ono otkriva slojeve teksta koji inače ostaju nepoznati.

Program se održao u prostorijama Franjevačkoga samostana o. fra Ante Antića na Trsteniku, gdje je dio sudionika bio i smješten.

U tijeku su također prijave za slijedeći ciklus predavanja koji počinje u ožuku 2019. godine. Prijaviti se možete na ovoj poveznici.

Održan peti međunarodni seminar „Tematski usmjerena interakcija – Učiti živo prema Ruth C. Cohn“

Od ponedjeljka 27. do petka 31. kolovoza 2018. održan je u prostorima samostana o. fra Ante Antića na Trsteniku u Splitu peti međunarodni seminar „Tematski usmjerena interakcija“ u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Seminar se održao pod vodstvom prof. emer. dr. sc. Matthiasa Scharera sa Sveučilišta u Innsbrucku, a suvoditelji programa bili su prof.dr.sc. A. Vučković, prof.dr.sc. J. Garmaz i mr. sc. Gina Šparada s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Ove godine tema seminara bila je Pronaći i formulirati teme, postaviti strukture, voditi inspirativno i sudjelujući.

Na seminaru je sudjelovalo šesnaest sudionika koji su ostvarili osamnaest radnih jedinica. Posljednji dan seminara, petak 31. kolovoza, održan je u blizini izvora rijeke Cetine gdje je upriličena i dodjela potvrda o sudjelovanju.

Seminar je objavljen u austrijskom katalogu seminara Ruth Cohn Instituta.

Održan 2. međunarodni seminar iz Tematski centrirane interakcije (TCI) prema Ruth Cohn

U okviru međunarodne suradnje u organizaciji KBF-a u Franjevačkom klerikatu od 29. kolovoza do 2. rujna 2016. održan je drugi po redu međunarodni seminar iz Tematski centrirane interakcije (TCI) prema Ruth Cohn. Tema Seminara glasi: “Vrijeme je važnije od prostora” (papa Franjo). Živo komunicirati u pluraliziranom, neoliberalnom, digitaliziranom svijetu ishoda. Je li i kako je moguće? (metode)

Polaznici su dobili međunarodno priznati certifikat završene metodičke edukacije prema TZI koji izdaje Ruth Cohn Institut i KBF Split.

Voditelj seminara je bio emer. prof. dr. sc. Matthias Scharer, a suvoditelji Jelena Burazin, dipl. psih., izv. prof. dr. sc. Jadranka Garmaz i prof. dr. sc. Ante Vučković.

Sudionici seminara su bili sveučilišni profesori KBFa i Sveučilišta u Zadru, savjetnici i mentori vjeronauka, vjeroučitelji, časne sestre, socijalni radnici.

1. Seminar TCI “UČITI ŽIVO PREMA RUTH C. COHN”

Od 28.8. do 1.9.2015. KBF u Splitu kao prvi u RH organizirao je u suradnji s prof. Dr. Matthiasom Scharerom iz Innsbrucka seminar “UČITI ŽIVO PREMA RUTH C. COHN” ŠTO TO ZNAČI? KAKO SE TO ODVIJA? TCI SEMINAR (METODA). Suvoditelji seminara bili su prof. dr. sc. Ante Vučković, izv. prof. dr. sc. Jadranka Garmaz i izv. prof. dr. sc. Ana Thea Filipović (KBF Zagreb). I ove godine naš fakultet organizira DRUGI STUPANJ CJELOŽIVOTNOG UČENJA PO METODI TEMATSKI CENTRIRANE INTERAKCIJE (TCI) od 29.8. do 2.9.2016. Sadržaj i tijek prošogodišnje seminara možete pogledati na web stranici prof. Scharera.

Održan međunarodni istraživački seminar na temu “Govor o Bogu u školi, crkvi i društvu”

Katedre religiozne pedagogike i katehetike Katoličkih bogoslovnih fakulteta Sveučilišta u Splitu i u Bochumu (Katholish-Theologische Fakultät Ruhr-Universität Bochum), organizirale su međunarodni istraživački seminar u Splitu od 24. do 27. rujna 2018. godine na temu “Govor o Bogu u školi, crkvi i društvu”.

Pod vodstvom prof. Bernharda Grummea i prof. Jadranke Garmaz studenti doktorskog studija predstavljali su svoje teme, raspravljali i razvijali svoja daljnja istraživačka pitanja. Na seminaru je sudjelovalo 4 studenata iz Njemačke, 1 studentica iz Brazila i 4 stuednata iz Splita te dr. sc.Ivica Jurić. raspravljalo se na temu religijskog indiferentizma i ateizma, medija i vjere, Vjeronauka u SMNB, Tetovaža kao religijskog fenomena, komunikativne teologije, o religijskoj heterogenosti kao kontekstualnom izazovu te o imigracijama i njihovu utjecaju na religioznost. Nakon plodonosne rasprave, dogovoreno je izdavanje zajedničkog Zbornika radova s predstavljenim temama.

Teme su bile sljedeće:

– Religijski odgoj u Hrvatskoj (prof. dr. sc. Jadranka Garmaz)

– Kontekstualnost kao izazov. Religijski odgoj u Njemačkoj i suočavanje s heterogenosti (Prof. dr.sc. Bernhard Grümme)

– Religija u samoizgradnji mladih na primjeru tetovaža religijskih simbola (Patrick Dzambo)

– Govoriti o religiji u medijima: Hrvatski kontekst (lic. theol. Bruno Petrušić)

– “Otac milosrđa i nježan sudac” (mr. sc. Ante Rako)

– Heterogenost i migracije kao izazovi religijskom obrazovanju (Jens Schwarzkamp)

– Teološke i pastoralne perspektive portala Bitno.net

– metodološki pristup (Nenad Palac)

– Vjeronauk u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji od 1991.-2016. (lic. theol. Sabina Marunčić)

– Karakteristike Isusa kao učitelja u školi života (mr. sc. Jenko Bulić)

– Biblijska didaktika s vjernicima bez konfesije: perspektiva (Manuel Hartmann)

– Slika didaktike u kontekstu učenja o ekološkoj etici u religijskom obrazovanju (Paulina Szymankiewiecz)

FOTOGALERIJA:

Održan međunarodni simpozij Nedovršena domovina – Unvollendete Heimat

Međunarodna Istraživačka grupa komunikativne teologije Sveučilišta u Innsbrucku okupila se od. 1.do 3. lipnja 2018. u Splitu gdje je s različitih gledišta intenzivno proučavala temu domovina.

U sklopu toga istraživačkog rada održan je u petak 1. lipnja u Sinju međunarodni simpozij na temu „Nedovršena domovina“. Simpozij su zajedno sa spomenutom istraživačkom grupom organizirali Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu (posebno Katedre religiozne pedagogije i katehetike i katedre fundamentalne teologije) i udruga alumni KBF-a u Splitu „Teofil“.

Organizaciju simpozija pomogli su svojim doprinosom Splitsko-dalmatinska županija, Grad Sinj, Muzej Alke Sinj i Franjevački samostan Sinj.

Simpozij je započeo u prostorima Muzeja Alke u Sinju, a nastavio se u obližnjem Franjevačkom samostanu Gospe Sinjske

Otvaranje simpozija u Alkarskim dvorima uljepšala je svojim nastupom klapa KUD-a „Vrilo“ iz obližnjeg Obrovca Sinjskoga.

Program simpozija [HR]

Programm [DE]

Knjižica sažetaka [PDF]